Thijs de Goede - Sport & Voeding - Rotterdam

Blog Layout

Thijs • 7 juni 2023

Hardlopen aanvullen met krachttraining of niet?

Maak je spieren sterker

Krachttraining...nut, noodzaak...lastige kwestie waar de meningen over uiteen lopen. Er zijn genoeg coaches en trainers die krachttraining bewust weglaten in bijvoorbeeld een opwerktraject naar een marathon. Vier tot vijf keer in de week lopen is het advies en wanneer wil je de krachttraining er nog tussen proppen? Het zou ten koste gaan van je hardlooptraining, van je trainingsritme, want na een goede sessie lunges en squats, zijn je benen wel klaar voor de komende twee / drie dagen. Tevens zou gewichtstoename door spiergroei ook nog wel eens nadelig kunnen zijn voor je hardloopprestatie. Immers is elke kilo die je mee over de finishlijn moet dragen, een te veel. Of in ieder geval een waar je met gemak zonder had gekund. Oftewel, de powerpump, het rondje krachtapparaten en de crossfit kun je uit je hoofd zetten de komende 8 maanden tot aan je gewenste marathon.


Maar is dat echt zo?


Ik ben groot voorstander van krachttraining verwerken in je schema. En ik ben niet de enige. Meningen verschuiven tegenwoordig steeds vaker naar wél krachttraining meenemen. Belangrijk argument is uiteraard dat hardlopen niet alleen een belasting op je onderlichaam is en 'slechts' conditie is. Of je nu een loper bent die grote afstanden aan kan, of dat je een half uur loopt, iedereen voelt op enig moment dat hardlopen een belasting op je hele lichaam is. Je voelt je rug, je voelt je schouders, je buik....loop lang genoeg en je lichaam wijst vanzelf aan dat je alles gebruikt. Dus wat zou er op tegen zijn om dan ook alles in voorbereiding sterker te maken. Niets is daar op tegen. In artikelen zul je ook steeds vaker terug lezen dat krachttraining helpt. Sterkere spieren zorgt voor het voorkomen van blessures. Spieren zijn beter bestand tegen vermoeidheid (oftewel een verbeterd uithoudingsvermogen) en je tempo gaat omhoog. Door een algehele spiertraining loop je soepeler omdat je lichaam veel meer aankan. Dit helpt mede je looptempo te verhogen en laat je soepeler en makkelijker lopen.


De vraag is, wanneer ga je het in hemelsnaam doen met een drukke agenda en een toch al intensief trainingsregime. Nou, laat dat vooral niet het grootste probleem zijn. je kunt al laagdrempelig beginnen met een matje in de tuin en een kwartiertje oefeningen met je eigen lichaamsgewicht. Squats, burpees, push ups, sit ups, planken, russian twist, etc. Je kunt al meer en je kunt al sneller aan de slag dan je denkt. Pak er gewichten bij en breidt het uit wanneer je daar aan toe bent. Het allerbelangrijkste is dat je het in beginsel leuk maakt voor jezelf. Zet muziek op, doe het met een vriend of vriendin of partner. Pak een schema waarbij je je sessies als een soort bingo-kaart kan afstrepen. Wat voor jou werkt om er plezier in aan te brengen. Zoals bij alles moet je motivatie creeren om iets vol te houden. Als je plezier kunt vinden in de oefeningen, zit daar je motivatie. Als dat dan tot resultaat leidt, groeit je motivatie om het vol te houden. Doe het. Let maar op. Het werkt echt zo. En anders, weet dat je er niet alleen voor staat. Er zijn altijd mensen die willen helpen. Experts, maar ook mede hardlopers, sporters of mensen die je een duwtje in de rug geven als je het nodig hebt. Succes!!!


door Thijs 20 september 2024
Prijzengeldongelijkheid voor sporters
door Thijs 10 juli 2024
Olympische spelen; het is eindelijk weer zo ver!
door Thijs 24 januari 2024
Dafne Schippers
Meer posts
Share by: