Thijs de Goede - Sport & Voeding - Rotterdam

Blog Layout

Thijs • 20 juli 2022

Hmmmmm Halloumi

Halloumi, doen of niet?

Halloumi...ik ben er gek op. Jullie? Ik heb het zelf een paar jaar geleden pas voor het eerst ontdekt. En zou willen dat ik het veel eerder had ontdekt. Het is een kaassoort, maar eentje die wat steviger is. Veel mensen die het proeven, valt vooral op dat het 'zoutig' is, maar dan zonder er per se heel veel dorst van te krijgen.


Halloumi is een van oorsprong Cypriotische kaas die gemaakt wordt van schapen- of geitenmelk. De kaas bevat heel veel eiwitten en heeft doordoor een hoogsmeltpunt. Ideaal. Want je kunt het dus grillen of bakken zonder dat het gelijk smelt. Goed bereid, behoudt de kaas zijn structuur, maar krijgt het wel een bruin geroosterd of gebakken buitenkant. Het blijft wel een kaas, dus er zitten per portie relatief veel calorien in; een vetgehalte vergelijkbaar met jong belegen kaas. Daartegenover is het een heel goede bron van eitwitten wat je als hardloper goed kunt gebruiken voor spierherstel.


De structuur van de kaas is stevig, beetje rubberachtig. Juist daarom is het gebakken of gegrild een 'volwaardig' ingredient. Anders gezegd, je zou het prima kunnen gebruiken als vlees- of visvervanger. Juist omdat het een bite heeft.


Zelf heb ik het onlangs gebruikt in een heerlijk ovengerecht met een onderlaag aan aubergine, cherry tomaatjes, kruiden, citroensap en pijnboompitjes. 20 min in de oven, pijnboompitjes en citroensap iets later, en dan nog een keer 20 min in de oven op 200 graden. De laatste 20 min zijn een beetje variabel. Het is klaar als de Halloumi licht bruin aan de bovenkant is. Dan is het ook gelijk gaar. :-)

Maar damn, als je verder gaat zoeken: halloumiburger met gegrilde groenten, omelet of quiche met halloumi, halloumi op de bbq of grill als burger of als spies, door een salade.....er zijn echt tal van mogelijkheden om te varieren.


Probeer het!

door Thijs 20 september 2024
Prijzengeldongelijkheid voor sporters
door Thijs 10 juli 2024
Olympische spelen; het is eindelijk weer zo ver!
door Thijs 24 januari 2024
Dafne Schippers
Meer posts
Share by: